Geschiedenis

The Headhunters

Eelde in de Groningse popmuziek een plaats waar we zeker niet omheen kunnen (zie de beschrijving van de podia voorin). Ook om The Headhunters kunnen we niet heen want dit was een groep die basis vormde voor The Chaparrals, de later Chaps, bands waar later veel Groningen popmusici deel van uitmaakten. Bovendien zijn The Headhunters dermate bekend in de regio, dat zij uit dit Dossier Popmuziek niet weg te denken zijn.

The Headhunters begonnen te spelen in 1965 en traden voor het eerst op in Midwolde, op 16 januari 1966. The Headhunters behoorden tot de betere bands, wat naar voren komt in het feit dat de band in dat jaar ruim zestig keer optrad. Ook had de band een fanclub, compleet met lidmaatschapskaarten. De muziek bestond uit de wat ruigere blues-sound met als voorbeelden Them, The Stones, Kinks en Pretty Things. Optredens vonden meestal plaats in gelegenheden waar op dat moment een kermis was.

Hoogtepunten waren een optreden in Den Haag en in Oldenburg. Het laatste tijdens een talentenjacht samen met onder andere The Shouts (die in militaire pakjes optraden).
De kosten waren erg hoog en de band hield aan dit uitje dan ook slechts 13 gulden over, met een fles drank. Ze wonnen deze wedstrijd wel, althans ze kregen de eerste prijs bij de deelnemende Nederlandse groepen. Ook speelde de groep op een corso-wagen tijdens één van de jaarlijkse corso’s in Eelde. In 1968 gaat de band na een bezettingswisseling verder als The Chapparals (zie verder daar)

Anne Doedens – basgitaar
Roelof Schuurman – sologitaar
Roelof Bathoorn – slaggitaar/zang
Jan Brookman – slaggitaar
Wim Dekkers – drums

Chapparals/The Chaps

Eind 1968 veranderde de uit Eelde afkomstige Headhunters hun naam in The Chapparals. De muziek bleef aanvankelijk hetzelfde, namelijk de rustige top-40 muziek. The Chapparals zijn in dit boek een duidelijk grensgeval, aangezien de muziek en het repertoire meer op de commercie waren gericht dan de andere groepen. Toch zullen we zien dat er later veel Groninger musici in The Chapparals terechtkomen. Daarom heeft de schrijver deze band opgenomen.

De groep genoot een grote bekendheid in het hele noorden van Nederland en is gedurende haar bestaan dan ook in vrijwel elke dancing geweest. In 1972 veranderde The Chapparals hun naam in The Chaps.Opnieuw zien we dan dat de groep veel succes heeft. Ook in The Chaps komen later weer veel bekende namen terug in de bezettingslijst. 

Cor Többen – zang, gitaar (ex-Marvins; Samson’s Power)
Geert Timmer – zang, sologitaar, basgitaar en orgel
Henk Doedens – drums
Anne Doedens – basgitaar en zang
Trijntje Bos – zang
Chris Masson – slaggitaar

Hydra

Met het aanstekelijke en carnavaleske lied Marietje (Want In Het Bos Daar Zijn De Jagers) scoort Hydra haar grootste hit. Het nummer haalt de tweede positie. De twee daaropvolgende singles Hela Gij Bloemke en M’n Zwager halen de tipparde. Het album Hela Gij wordt voornamelijk door studiomuzikanten ingespeeld. De plaat verkoopt behoorlijk goed (een 27e positie in de albumlijst). Met de burleske single Als Het Gras Twee Kontjes Hoog Is scoort de groep haar laatste grote hit met een vierde plaats in de Top 40. Het rommelt in de gelederen van Hydra, vooral door een verschil van inzicht in hoe het nu verder moet. Door middel van een rechtzaak krijgt Frens Drijfhout de toestemming om onder de naam Hydra door te gaan. De drie uitgetreden groepsleden Hartung, Immerzeel en Kunstman gaan verder als H3 (het omgekeerde van Hydra).

H3

Dit orkest ontstond in juli 1976 uit een afscheiding van hydra. Aanvankelijk als trio. Onder het juk van de naam Hydra weg, weet je band haar eigen weg te vinden. De meer gemoedelijke sfeer bevalt een stuk beter. Opnieuw talloze optredens in de dancings en op feesten.In 1980 komt gitarist Gerard Kema bij de band. Als de band uiteengaat gaan Kema en Doedens naar My Generation. Fokko Kunstman en Gert Immerzeel (Toetsen) gaan verder als het duo Gerard Schoonebeek en scoren hiermee de hit “De lafaard van de stad” in mei 1980.

My Generation

Bruiloften en partijen orkest uit Eelde/Assen midden jaren ontstaan in 1988. Leuk is te zien hoe in deze band de musici uit vele uiteenlopende richtingen en achtergronden met elkaar spelen. Een deel van de bezetting gaat verder als country groep Highway 28 (naar de A28)

Highway 28

Country groep uit Eelde ontstaan in 1996 en vernoemd naar de A28 die dicht langs het pand van Anne Doedens in Eelde loopt waar de groep haar oefenruimte heeft. Hoewel deze website over popmuziek gaat komen in deze band popmusici tegen. De band bestond 3 tot vier jaar maar kwam feitelijk niet van de grond ondanks alle goede musici. In 1999 kwam de groep aan haar eind. In 2005 zien we Doedens en Kema in de bluesmuziek terug.

Eemscreek

Eelder Shantykoor

Dat de “shanties” niet in de vergetelheid raken, daar zorgt het Eelder Shantykoor wel voor. Het koor is in 1993 ontstaan toen tijdens een reis naar de Duitse partnergemeente Wardenburg enkele Eeldenaren het idee opperden om “shanties” te gaan zingen. Twee weken later was het koor een feit. Op donderdagavond, 4 maart 1993 meldden zich na een oproep in het plaatselijke weekblad reeds 40 aspirant-leden in het Luchthavenrestaurant in Eelde. Met heel veel enthousiasme ging men van start. Al gauw telde het koor ca. 65 leden, wat als een maximum werd beschouwd in verband met vervoer en podia. Op zaterdag 28 februari 1998 werd het eerste lustrum gevierd met een concert in de Oosterpoort te Groningen, waarbij ruim 1250 mensen aanwezig waren. In 2003 werd het 2e lustrum gevierd met 2 concerten in Martiniplaza in Groningen. Beide avonden waren uitverkocht (2 x 1600 man). Het 3e lustrum vond plaats op 14, 15 en 16 maart 2008 met 3 concerten in De Kimme in Zuidlaren, waar het koor na 15 jaar afscheid nam van haar trouwe publiek.

Countryband Mississippi

Mississippi is een country-band uit Groningen die in de lente van 2009 is opgericht. Vijf heren en een dame die allen hun sporen in de muziek ruimschoots hebben verdiend namen het initiatief om deze band op te richten. Als men vanuit Nashville richting Texas rijdt, passeert men de langste rivier van Amerika: de Mississippi. Soms is deze rivier rustig en is het wateroppervlak als een spiegel, maar owee, op een ander moment verandert de rivier in een woeste stroom en treedt zij buiten haar oevers. Het is dit beeld dat men bij een optreden van Mississippi krijgt: het repertoire is vol afwisseling en verveelt nooit!

Het repertoire is smaakvol uitgekozen: songs van top-artiesten uit de Amerikaanse country-traditie ontbreken niet op de setlijst: Heather Myles, Tanya Tucker, Dwight Yoakem, Buck Owens, Mavericks en natuurlijk ‘good old’ Johnny Cash. De musici van Mississippi hebben allen ruime ervaring opgedaan in diverse bekende bands, prijzen gewonnen en spelen de country-muziek ‘van binnen uit’. Hartverscheurende duetten tussen zangeres Karin en zanger Marcel brengen de luisteraar in beroering. Anne tovert prachtige geluiden uit zijn pedalsteel-gitaar.

http://www.mississippi-countryband.nl/

Openingstijden

Ma: op afspraak
Di: op afspraak
Woe: 13.00 tot 17.00 uur
Do: op afspraak
Vrij: 13.00 tot 17.00 uur

Addres

Burg. J.G. Legroweg 102
9761 TD Eelde